Zum Inhalt springen

(Det gamle) Øst-Berlin

Fra 1961 til 1989 var Berlin delt. Dette preger byen fremdeles. Det gamle Øst-Berlin var hovedstaden i den tyske demokratiske republikk (DDR). Her finner man store parker og moderne bygninger, men også svære områder med boligblokker fra den sosialistiske tiden. Og byens historiske sentrum lå like ved murens østside. Denne delen er full av motsetninger.

Varighet: 3-6 timer


Tidsvitne


Som nevnt ble jeg født i Øst-Berlin. Derfor tilbrakte jeg en del av barndommen min i det tidligere DDR. På denne omvisningen forteller jeg om tiden da muren sto, hverdagen i DDR, mine egne erfaringer og hvordan enkelte områder i Øst-Berlin kom til å bli noen av dagens mest populære bydeler i Europa.

Severdigheter i Øst-Berlin


Porten Brandenburger Tor er en av de viktigste severdighetene i Berlin. Den ble bygd som byport og var en del av den andre Berlin-muren på 1800 tallet. Siden 1961 har porten vært et symbol på delingen av Berlin. Den sto nesten 30 år på den såkalte dødsstripen (ingenmannsland) og har siden 1989 vært et symbol for Tysklands gjenforening.

Porten Brandenburger Tor - den viktigste severdigheten i Øst-Berlin.


East Side Gallery er det lengste stykket av muren som står igjen her. Etter at muren falt, var det i 1990 118 kunstnere fra 21 nasjoner som malte på denne delen av muren. Før var muren ikke malt på østsiden. Dengang var siste mur-generasjonen, som ble bygd i løpet av 1980 tallet, en av verdens sikreste grenser. Mange døde mens de flyktet.

Berlinmuren - den fjerde generasjon


Hovedkirken Berliner Dom er den største og mest kjente kirken i Berlin. Den ligger på den verdensberømte øya Museumsinsel. Den omfatter fem museer med seks arkeologiske samlinger. Siden 2000 har hele arealet stått på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Kirken Berliner Dom ligger i det historiske byområdet av Øst-Berlin.

Turene mine:

(Foto: Roald Schramm)