Zum Inhalt springen

Berlinmuren

Natten til den 13. august 1961 stenges hele Vest-Berlin på en lengde av 155 km. Berlinmuren reises. Dette murmonsteret deler byen i nesten 30 år. På denne omvisningen skal jeg fortelle om hverdagen med og ved Berlinmuren – om oppsiktsvekkende flukthistorier og dramatiske politiske episoder under den såkalte kalde krigen. Jeg kommer til å vise levninger av Berlinmuren, grenseanlegg og forklare hvordan alt dette fungerte. Vi skal få vite mer om Berlinmurens historie – fra når den ble bygget til den falt i 1989.

Varighet: 3-6 timer.

Berlinmuren - fjerde generasjon

Tidsvitne

Jeg heter Roald Schramm og ble født i det tidligere Øst-Berlin. Jeg var 12 år gammel da Berlin-muren falt i 1989. De første årene av livet mitt bodde jeg med familien min i nærheten av Berlinmuren. Så flyttet vi til en typisk Øst-Berlin Trabantby i utkanten av Øst-Berlin. Der gikk jeg på skolen, ble en pioner og lærte at Berlinmuren er en antifascistisk „beskyttelse-mur“. Virkeligheten var litt annerledes …

private guide in Berlin Roald

Severdigheter rundt Berlinmuren

Broen Oberbaumbrücke, var en av de tidligere grenseovergangene til Vest-Berlin. Jeg brukte den første gang, kort etter murens fall i 1990, med min mor. Rett under broen flyter elven Spree. Mens muren sto, var det mange mennesker som prøvde å svømme til Vest-Berlin over Spree. Noen av de druknet her.

broen Oberbaumbrücke - severdigheter i Berlin

East Side Gallery er det lengste stykket av muren som står igjen her. Etter at muren falt, var det i 1990 118 kunstnere fra 21 nasjoner som malte på denne delen av muren. Før var muren ikke malt på østsiden. Dengang var siste mur-generasjonen, som ble bygd i løpet av 1980 tallet, en av verdens sikreste grenser.

Minnesmerke Bernauer Strasse

Wikipedia

Berlinmuren – 1961

Om natten fra 12. august til 13. august begynte 14500 øst-politibejenter og soldater å avsperre gater og sporer til Vestberlin. Det var en statshemmelighet fra den regjeringen av DDR og Vestmakten var overrasket og ikke forberedte for en slik situasjon. To månder tidligere sa den den DDR statssjefen fra den gangen Walter Ulbricht på en konferanse at ingen har hensikten å bygge en mur. De meste av 81 overganger ble sperret øyeblikkelig, og all S- og U-banetrafikk stanset.

Turene mine: